BG | EN
Програма към министерство на здравеопазването
Превенция и контрол на ХИВ/СПИННационална програма 2017-2020 г.
Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и...

Национална програма 2008-2015 г.
Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и...

Национална програма 2001-2007 г.
Национална програма за профилактика и контрол на...

КАБКИС
Какво е КАБКИС? Това са кабинети за анонимно,...

Термини и съкращения
Термини (на български език) ХИВ-позитивен - това е...

Конкурси
ПОКАНА към лечебни заведения за заявяване на...


НА 15 МАЙ ИЗРАЗЯВАМЕ СЪПРИЧАСТНОСТТА СИ СЪС ЗАСЕГНАТИТЕ ОТ ХИВ/СПИН ПОД МОТОТО „АНГАЖИРАНОСТ, ОБРАЗОВАНИЕ, СИЛА”

14-05-2016

Млади изпълнители ще изразят с песни съпричастността си със засегнатите от ХИВ и СПИН в Борисовата градина в гр. София. Поводът за събитието е Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, който традиционно се отбелязва в третата неделя на месец май. Тази година датата е 15 май, а националната кампания преминава под мотото „АНГАЖИРАНОСТ, ОБРАЗОВАНИЕ, СИЛА”. Инициативата е на младежки доброволчески клуб „С.У.П.Е.Р.” и Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерство на здравеопазването в партньорство със Столична Община и сдруженията «Здраве без граници» и «Здраве и социално развитие».

 

С акустичен концерт на Лятна естрада в Борисова градина, между 18:00–19:00 ч. в неделя, ще се отбележи Деня за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН в България и по света. Медицински екип в мобилен кабинет за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ ще предлага консултации и бързи тестове на всички желаещи между 17.00-19.00 ч. близо до музикалната сцена. Младежи доброволци ще раздават предпазни средства и здравно-образователни материали за ХИВ/СПИН и ще насочват преминаващите граждани към безплатните тестове и консултации. В 19.30 ч. участниците в събитието ще запалят свещи и ще запазят минута мълчание в памет на жертвите на ХИВ и СПИН.

 

Кампанията, известна още като Candlelight Memorial, е и съвкупност от инициативи за насърчаване на здравно-сексуалното образование и диалог вътре в уязвимите общности и за ускоряване на застъпническите действия в посока към действащи политики в областта на ХИВ/СПИН. Тазгодишното послание „АНГАЖИРАНОСТ, ОБРАЗОВАНИЕ, СИЛА” изразява необходимостта от полагане на съвместни усилия за политическия отговор към ХИВ, за образоване на настоящото и следващото поколение за лечението, профилактиката и грижите, свързани с живота с ХИВ, както и за овластяване на хората, засегнати от ХИВ, с правото да живеят живот без стигма и дискриминация и да имат универсален достъп до качествени здравни и социални услуги.

 

В третата неделя на месец май предвидените събития по света включват концерти, беседи, бдения и неформални семинари на тема „Обичам ХИВ – позитивните”, „Имаш приятел в мое лице” и др., с което се споделя разбирането за болката на хората, живеещи с ХИВ, като им се оказва кураж и подкрепа да продължат достойно живота си. 

 

У нас Деня за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН ще се отбележи във всички 28 областни градове с информационни акции, тематични беседи в училищата и предоставяне на безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ в здравни заведения или в мобилни медицински кабинети. На възлови места в повечето градове ще се раздават здравно-образователни материали и презервативи.

 

До 05 май 2016 г. 2 337 лица са ХИВ-позитивните в България. От началото на 2016 г. са регистрирани 70 лица ХИВ - серопозитивни. В секторите за лечение се проследяват общо 1 118 души с ХИВ към април 2016 г. 854 от тях получават съвременно антиретровирусно лечение. Министерство на здравеопазването ежегодно осигурява финансови средства за закупуването на антиретровирусни лекарства за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН. По данни на секторите за лечение на пациенти с придобит имунен дефицит в страната починалите с ХИВ/СПИН през 2015 г. са 11 лица, а общо от 1986 г. броят на починалите е вече над 1 000 души. Събитията в цялата страна вижте в прикачен файл.Полезни връзки
» Български лекарски съюз
» Национална здравноосигурителна каса
» Позитивно за ХИВ/СПИН
» Министерство на здравеопазването
» ПРООН - България
» UNDP - Worldwide
» Глобален фонд за борба срещу СПИН,...
» Световна Здравна Организация
» UNAIDS
» Национален комитет по профилактика...
» Изпълнителна агенция по лекарствата
» Национален съвет по наркотичните...
» Национален център по хигиена,...
» Health Media Group
» Национален център по здравна...
» Международен институт по...
» Български сайт за ХИВ/СПИН
» Столична Регионална Инспекция за...
» Национален осигурителен институт
» Национален статистически институт

[Още]